Hypotheek


HYPOTHEEK IN ITALIË

In uw eigen land staan banken huiverig tegenover het verlenen van een hypotheek op een huis in Italië, vooral als u uw huis verkoopt en uw baan opzegt om definitief naar Italië te vertrekken. U kunt ook proberen bij een Italiaanse bank een hypotheek aan te vragen. Maar dit is een lange en omslachtige procedure, omdat alles vertaald moet worden in het Italiaans.

hypotheek broker in ItaliË voor buitenlanders

Wij raden u aan om eerst te kijken op de site  van de Italiaanse hypotheek broker FIDEA, die zich ook richt op buitenlandse kopers van een tweede huis in Italië. Zij kunnen u alle concrete en actuele informatie geven. Normaliter krijgt u niet meer dan 60% van de taxatiewaarde die door een taxateur wordt bepaald. Houd er rekening mee dat een hypotheek aanvragen lang duurt (minstens 4 maanden) en dat al uw inkomstengegevens beëdigd vertaald moeten worden, voordat u van de bank hoort of u de hypotheek überhaupt krijgt of niet. 

Kosten hypotheek

Voor een hypotheek in  Italië via een broker betaalt u normaliter ongeveer 3% +BTW, plus de dossierkosten van de bank, 


plus een staatsbelasting van 0,25% (bij prima casa) of 2% (bij tweede huis) van het


geleende bedrag, plus het vertaalwerk en de beëdiging van de vertalingen, plus de notaris voor het passeren van de hypotheekakte.HYPOTHEEK IN EIGEN LAND OVER OVERWAARDE EIGEN HUIS

Als u een eigen huis hebt in Nederland of België kunt u beter bij uw eigen bank langsgaan en vragen of u bij hun een hypotheek over de overwaarde van uw huis kan krijgen. Dat gaat veel sneller; de bank kent u immers al en weet of u netjes aflost of niet, en alles gebeurt in uw eigen taal. Veel van onze klanten hebben dit zo gedaan en dat werkt sneller en beter.

HYPOTHEEK AANVRAAG

Als u begeleiding wenst bij de aanvraag van een hypotheek bij Italiaans banken, dan kunnen wij u daar bij helpen, voor een uurtarief van 100 Euro + BTW, ongeacht de uitkomst van de aanvraagprocedure. Onder dit bedrag vallen o.a. van de volgende services: communicatie tussen broker en klant, bezoek aan het onroerend goed met de taxateur, het verzamelen van alle benodigde documenten over het onroerend goed, coördinatie met de notaris, eventueel vertaalwerk.

WELKE DOCUMENTEN HEB IK NODIG VOOR DE HYPOTHEEK AANVRAAG

  1. Kopie van een geldig identiteitsdocument en fiscale code (BSN-nummer in Nl) van elke persoon die de hypotheek neemt*;

  2. Bewijs van inschrijving Bevolkingsregister en civiele status (evt. kopie trouwboekje);

  3. De belastingaangiftes van de afgelopen 2 jaar van elke aanvrager;

  4. Kopieën bankafschriften van de afgelopen 3 maanden;

  5. Een solvabiliteits verklaring van uw bank, die verklaart hoelang u al een goede klant bij hem bent.

  6. Eventuele extra inkomsteninformatie die voor de Italiaanse bank relevant kan zijn.

*Als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent moet het onroerend goed én de hypotheek op beider naam komen, dus moeten alle papieren van beide partners worden opgestuurd.

Al deze documenten moeten vertaald worden.

Voor de documenten inzake het te kopen eigendom, zoals de oorspronkelijke koopakte van herkomst, de voorlopige koopakte, kadaster uittreksels, etc. zal de bank contact opnemen met de makelaar.

HOEVEEL WORDT GEDEKT?

In tegenstelling tot Nederlandse of Noord Europese banken geven Italiaanse banken voor aanschaf nooit een hypotheek van 100 %. Na indiening van de hypotheekaanvraag gaat een taxateur van de bank de waarde van het huis opnemen. Op basis van de taxatiewaarde wordt dan voor de aanschaf maximaal 50 % tot 60 % gedekt. U kunt een vervroegde taxatie laten uitvoeren (tegen betaling), zodat u eerder weet welk bedrag u kunt verwachten, en hoeveel u bij de koop zelf moet bijleggen.

EMIGREREN EN EEN HYPOTHEEK

Ons advies aan mensen die definitief naar Italie willen verhuizen/emigreren: vraag voor u uw baan opzegt om in Italië een agriturismo te starten of een Bed and Breakfast op te zetten altijd een hypotheek aan op basis van uw bestaande inkomen. Banken kijken naar het verleden, niet naar de toekomst, maar particulieren met een gewijzigde levensvisie die zonder vaste baan en zonder ervaring in een nieuwe bedrijfstak ter plekke om geld komen vragen krijgen maximaal 50% van de taxatiewaarde van het huis.

Italiaanse banken lenen meestal het liefst geld aan particulieren. Met een businessplan van op te zetten bedrijven doen ze niets. Veel mensen die een (toeristisch) bedrijf willen opstarten en daar een financiering voor zoeken staan vaak voor een dichte deur: de banken in het eigen land geven niets aan emigranten, en de Italiaanse banken lenen niet zomaar aan onbekende buitenlanders die een onderneming willen starten. Al u een bedrijf wilt oprichten in Umbrië kunt u eventueel bij Gepafin aankloppen, een instantie in Umbrië die met uw goedgekeurde business plan voor 50% garant kan staan bij de lokale bank. Wij kunnen hier ook assistentie bij verlenen.

NB. Laat als u een hypotheek nodig heeft altijd een ontbindende voorwaarde (“afhankelijk van schriftelijke goedkeuring van de hypotheekaanvraag) in uw voorstel tot aankoop (bod) opnemen (waarbij u bij de voorlopige koopakte schriftelijk uitsluitsel van de bank moet hebben) en ga nooit af op mondelinge toezeggingen van de bank.

NB. Houdt u er rekening mee dat de hele aanvraagprocedure veel langzamer loopt dan u wellicht in eigen land gewend bent: het kan hier rustig 4-6 maanden duren voor u weet of de bank de hypotheek überhaupt zal geven, en nog langer voordat het rond is. Het is de vraag of de verkoper daar wel zo lang op wil wachten, vooral als u de voorlopige koopakte niet wilt (kunt) tekenen zolang de bank de hypotheek nog niet officieel heeft goedgekeurd. Daarom laten wij vaak iets meer aanbetalen bij het proposta (bod) en slaan we de voorlopige akte vaak over, omdat al het geld er dan toch in één keer is voor de definitieve akte.

NB. Le Case di Dorrie beperkt zich tot het bij elkaar brengen van bank en klant en aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade mocht de deal niet doorgaan.

Klik hier als u nog verdere vragen heeft over hypotheken.Le Case di Dorrie - Strada di Montevile 5 - 06126 Perugia - Italy
+39 335 220 727 - lecasedidorrie@gmail.com - BTW nummer: 02749990541