Eigen wijngaard

Een eigen wijngaard planten

Wijnquota

Het lijkt zo idyllisch: als je een huisje met een mooi stuk grond hebt gekocht wil je er ook wel je eigen wijngaard op zetten. Helaas heeft de Europese Unie daar een (wijn)stokje voor gestoken! Tegenwoordig mogen er geen nieuwe wijngaarden worden aangelegd. Het bestaande areaal mag niet groter worden, om wijnplassen te voorkomen. Als u toch graag een wijngaard wilt hebben, zogenaamde wijnquota kopen, rechten waar druk in gehandeld wordt. Wij kunnen u wel aan een betrouwbare persoon helpen die in wijnquota bemiddelt. Hij zoekt een quotum voor het stuk land dat u wilt beplanten, van iemand die er vanaf wil. U betaalt dan ongeveer 11.000 € per quotum van een hectare, en u krijgt de papieren van de vorige eigenaar.
Deze expert heeft ons alvast de volgende informatie gegeven:
Na de aanschaf van een quotum moet u dit laten registreren bij het Ufficio del Registro, via een “scrittura privata” (onderhandse koop), in twee exemplaren.
Met het ene exemplaar gaat u naar de Regione dell’Umbria in Perugia, kantoor Produzioni Vegetali of naar de plaatselijke Comunità Montane,  en met een kopie van de koopakte van uw land en de kadasterplattegrond.
Het wordt vooral in bekende wijnstreken wel steeds moeilijker en duurder om aan quota te komen.

De vergunning om te planten is 2 jaar geldig. Als je een eigen wijngaard rooit krijg je 5 jaar de tijd om hem terug te planten, maar als je het quotum verkoopt is dit recht nog maar 2 jaar geldig (voor de koper).

Hoeveel wijnstokken kunnen er op een hectare?

1 hectare is 10.000 vierkante meter. Tussen de rijen moet een afstand van 3 meter zitten, en tussen de planten op rij 1 meter: dat wil zeggen dat je ongeveer 3333 wijnstokken per hectare kan planten, dit met bepaalde wijnstokken die speciaal bestemd zijn voor nauwe rijen (SO4 of Pausen 1106).
Als u voor de wijngaard een stuk grond moet nivelleren, moet u aan de Comunità Montana ook een vergunning aanvragen voor landverplaatsingswerk.

Als u de wijnstokken heeft geplant moet u dit melden, weer aan de Regione of Comunità Montana, met opgave van kadaster blad, perceel, oppervlakte en wijnstokken ras (Trebbiano, SanGiovese, etc)
Als uw gebied een DOC (Dénomination d’Origine Contrôlée) gebied is kunt u ook uw wijngaard voor DOC laten inschrijven (hogere prijs bij verkoop druiven, wijn en grond). In het derde levensjaar van de wijngaard schrijft u hem in in het “Albo DOC” van uw Gemeente (4 exemplaren). De inschrijving is gratis, en u maakt kans op subsidies.
In de maand september komt de Comunità Montana op de wijngaard kijken, en dan krijgt u een DOC keurmerk, als alles goed is.

Na al die moeite kunt een waarschijlijk wel een borrel (of een lekker glas eigen wijn) gebruiken!
 
PS. De regelgeving verandert continu, dus vraag altijd zelf naar actuele informatie. Le Case di Dorrie kan niet aansprakelijk gehouden worden voor het verstrekken van eventueel achterhaalde informatie op dit vlak.

Le Case di Dorrie - Strada di Montevile 5 - 06126 Perugia - Italy
+39 335 220 727 - lecasedidorrie@gmail.com - BTW nummer: 02749990541